Saturday, January 8, 2011

sakit kepala sebelah kiri atau kanan......


pernah x alami sakit kepala sebelah sahaja?
sebelah kiri atau kanan...
ape maksud nye tu ek?
setelah di google,..
baru tau ianya salah satu petanda PENYAKIT MIGRAIN!!!
sakit ni sekejap je...
dalam 5 hingga 10 minit,..
tapi sakit ni juga selalu menyerang sampai 72 JAM!!!
70% penyakit ini dihadapi oleh WANITA!!!
dan hanya 30% oleh lelaki..

dulu kerap jugak sakit kepala sebelah ni...
kalau tengok cahaya yang terang pun boleh jadi sakit....
tengok laptop lama2 pun jadi sakit jugak.....
ade satu cara urut kepala yang sakit sebelah2 ni...
terima kasih kepada NAJIBAH ZAHIDAH!!!....(bekas housemate)
dia kata,kalau sakit kepala sebelah kiri,urut tengah2 jari antara ibu jari denagn jari telunjuk sebelah kanan..
kalau sakit kepala sebelah kanan urut jari kat sebelah kiri....
BERKESAN!!!
  

28 comments:

  1. Replies
    1. itu untuk perempuan tak silap... kalau lelaki rasanya kat bawah ibu jari kaki. rasanya, ada ceramah yang bagitahu.

      Delete
  2. ada kaitan ke.. sy mmg sakit kepala sebelah kiri.. dan antara ibu jari dengan telunjuk tu juga sakit..

    ReplyDelete
  3. really ?? nk cube lah bile sakit nnti ..cauze sy pown ade migrain ..dah scan semua tapi still sakit ..huhu ..btw ..thx!

    ReplyDelete
  4. x pham yg urut tu...urut tapak tgn ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah, tapak tgan yang tengah2 antara ibu jari dengan jari telunjuk tu..huhu :)

      Delete
  5. boleh terangkan lagi detail x cmner nk urut dgn betul? tQ.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. urut tapak tangan antara ibu jari dengan jari telunjuk dear :)

      Delete
  6. time kasih sahabat....:)

    ReplyDelete
  7. mmg berkesan.. tp bile berhenti urut, sakit blik... cmne nk wat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nody biase wat cre ni je. jarang makan ubat...:)

      Delete
  8. tq sgt berkesan cara ni.takut nak makan ubat sbb tgh pregnant.ada juga alternatif.

    ReplyDelete
  9. trima kasih ya : )

    ReplyDelete
  10. Terima kasih kerana berkongsi. Dah hampir sehari tahan sakit baru teringat nak google dan jumpa blog ni. TQ.

    ReplyDelete
  11. berhasil.tp masih terasa denyutan di kepala. tapi kurang.. TQ :)

    ReplyDelete
  12. TQ for info.. sy slalu sakit kepala seblah ni bila time2 nk period..mmg tensen..br terbaca cara ni & baru try urut sikit asik sendawa jer.. angin agaknyr! hahaaa..tq ya!

    ReplyDelete
  13. thank sgt berkesan..saya skt kpl dri pagi td lagi,nsb jpa n3 ni..tp betul ke ni pykit migrain

    ReplyDelete
  14. tq, berkesan. sakit kpala dh 3 hr ^_^

    ReplyDelete
  15. This info is invaluable. How can I find out more?

    My website - pet health

    ReplyDelete
  16. Have you ever considered about adding a little bit more
    than just your articles? I mean, what you say is important
    and everything. But think of if you added some great photos or
    video clips to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with
    pics and clips, this blog could certainly be one of
    the very best in its niche. Wonderful blog!

    Feel free to visit my page ... balance ball

    ReplyDelete
  17. Saved as a favorite, I love your web site!

    Here is my blog post :: rx7 partsmazda auto parts

    ReplyDelete
  18. maceh..huk3..1st time kna migrain..

    ReplyDelete