Monday, March 28, 2011

bila ayah berkata-kata


assalamualaikum...:)

sihat?
alhamdulillah...;)

ptg tadi ayah call.
cakap dengan ayah pasal final exam lagi sebulan,
then cakap yang xdapat pergi family trip sebab masa tu final lom habis lagi..

then tiba tiba je ayah cakap cam ni :
(ayah guna loudspeaker)


me :   mak tengah buat apa?masak apa hari ni ?
mak : daging masak cili api je,kau dah makan?
ayah : berasap2 mulut ayah makan mak kau masak ni..hahaha..
me : haha...dah makan tengah hari tadi..lepas makan terus tidur.
ayah : tidur je kerja kau.
me : hahaha...biasa lah ayah..malam2 kang kena berjaga lak nak siapkan esemen.
mak : kau final bila?? xdapat ke pergi family trip?
me : 27 ni sampai 10 hari bulan...xdapat la nak ikut..sobs..sobs..sobs...-.-
ayah : angah..bila nak ada boypren?
me : ERK...??  kakngah muda lagi la ayah...kaklong dah ada,cukup la...hahaha
ayah : mana ada muda..umur dah 22 dah..dah tua...umur mak kau 22 dah kawin dengan ayah dah pun..bila nak ada boypren ni?
me : T___T

Friday, March 25, 2011

dulu saya nakal edisi ke 2


assalamualaikum  ;)

ok,sekarang nak update post 'dulu saya nakal' edisi ke 2..

:: main belasah2 dengan adik ::
ok lagi sekali saya main belasah2 ngan adik,mohd fadhli
dulu i ganas ok..,
sekarang je ayu sikit...
awwww...*blushing* -.-
dulu selalu juga main tomoi tomoi ngan adik ni...
masing masing nak menang...
tak kira lah apa teknik pun.
flying kick,side kick,tumbuk,terajang,pelempang,penampar.
semua complete kot guna. 
ha-ha-ha 
-.-
satu hari tu,main tomoi tomoi....
menang..
hahaha....yes akak juara ok...
buat beliau,jangan sedih2,cuba lagi...

si adik tak puas hati sebab kalah..
beliau kejar,tuan blog lari naik katil 2 tingkat,pas tu xtau nak lari mana dah...
then si beliaudengan kejam,tolak tuan blog dari atas ke bawah..
masa tu kecik kecik  kot..
katil 2 tingkat pun dah rasa tinggi..
gedebuk !!
jatuh kat lantai...
adeh...gila sakit...!!
dan lagi sekali,
bukan beliau yang kena marah dengan ayah.
tapi tuan punya blog...-_-''

:: lawan pedang dengan kaklong ::
ha..jangan tak tau..
masa kecik2 dah main lawan2 pedang..
ok..
tipu..
pedang : kalendar 
hahaha
ni la pedang kami masa kecik2...

mula2 gulung kalendar yang ayah dapat kat tempat kerja,
pastu main lawan lawan lah..
best2...
pastu terjadi la lagi 1 parut kat tangan,luka sebab kena besi kalendar..

tau x kalendar yang ada besi untuk gantung tu..
tak??
ohh...kesian -.-

ok ni haaa..
kat atas tu ada besi untuk gantung kalendar.
ok faham?
angguk selaju mungkin...
bagus  !

ok tu je yang ingat.
tuan blog dah hilang ingatan.
pas ni kalau tuan blog ingat balik kisah kecik kecik dulu.
tuan blog akan update selaju mungkin..

salam...;)

nota  kalendar: cepat je masa berlalu,nak final exam dah.. damn  ! -.-

Thursday, March 24, 2011

dulu saya nakal edisi 1


assalamualaikum...;)

pas ni ade kelas pukul 2.10.
sempat lagi update blog kan..
bagus2..
;)

tiba tiba teringat kenangan dulu2..masa kecik2...
nakal sungguh..
ha-ha-ha

dulu mak pernah cakap.
"dulu kakngah ni masa kecik2,nakal..xlarat nak jaga.nasib baik boleh jaga sampai besar..''
-_-''

tapi memang nakal pon...kot..
ha-ha-ha

yang ingatnya dulu dulu pernah:

:: pancitkan basikal jiran sebelah sebab jeles dia ada basikal ::
tu la siapa suruh ulang alik depan rumah tunjuk basikal baru..
ha-ha-ha

:: main api sampai terbakar kebun pisang + padang depan umah ::
ulang alik mak angkut air nak padam api..
kesian mak...-_-''

lom habis lagi tu.
masa tu ayah balik kerja..apa lagi memang kena kejar la ngan rotan keliling taman.
nasib baik kuat lari..tapi kena rotan gak..-_-''

:: main ultraman dengan adik,mohd fadhli..::
tuan punya blog jadi raksasa,adik jadi ultraman
masa tu baru 6 tahun kot.
tadika lagi..
ha-ha-ha

buat topeng sendiri macam raksasa,yang adik ni jadi ultraman,tapi penakut..
 baru kena kejar dah nangis,
pas tu ada ke patut beliau baling kunci mangga pintu..
kena kat kening lak tu...
sampai sekarang ada parut..
pas tu yang kena marah dengan ayah nya bukan beliau.tapi tuan punya blog..
cis2..-_-'' 
buat beliau "xpelah.akak ni kan akak ali"
bagi can je tu.... 

:: kena cakar ngan kucing kat kepala ::

masa tu 6 tahun,baru bangun tidur,pas tu nampak ada kucing sapa ntah yang datang.
ambik kucing tu,pas tu lambung2..
ha-ha-ha

pas tu apa lagi.memang kena cakar la kat kepala.
oit kucing,sakit tau tak??-_-'' 
pas tu ayah bawak pergi klinik,kena jahit masa sedar lak tu...
cis2 kat doktor..
ha-ha-ha 

ehpukul berapa dah??

1.46 p.m

ok cerita bakal bersambung..
mau siap2 pergi kelas..
;)

tapi sebelum tu, 

ni la saya masa kecik2...
ada muka nakal tak?
ada??
takde lah..xnampak ke sweet je tuh..?!
ha-ha-ha 

okeh dah lambat...
bye2 korang...;)

nota nakal : dulu je nakal...;)

kenapa mesti kira kira


assalamualaikum..;)

sekarang pukul berapa ea?

2.22 a.m
oohh..cantiknya nombor..
mesti dah ramai yang tidur...
tapi tuan punya blog masih belum tidur kerana sedang menaip entry ni...
haaaaaaa...gitu..;)

kenapa mesti kira kira...
serius...
tuan punya blog tak suka kira kira...
tak suka nombor...
tapi duit tu suka la..
ha-ha-ha

ok dah berhenti gelak...
serius ni...
tak suka kira kira.

sebab:

:: bila buat kira2,tak dapat jawapan mula la nak menangis::

:: kena ingat banyak formula ::

:: banyak sangat jalan kira ::

banyak lagi sebab...
tapi malas nak tulis...
sape cakap kira2 senang?
 angkat tangan...!
haaaa...tau x berani nak angkat...;)

1+1=2..
tapi kenapa mesti 2..
kenapa bukan 3,4,5,6,7,8,9 ?
kenapa2?

ingat lagi masa sekolah rendah...
dapat nombor 5 dalam kelas disebabkan oleh subjek matematik..
oohhh..kira2,kejam nya kau....

dapat nombor 5,sebab matematik...tak berani nak balik rumah
takut ayah marah....
ha-ha-ha

last2 ayah yang datang ambik kat sekolah...-_-''

bila masuk sekolah menengah pula..
lagi la mencabar nak mati matematik ni...-_-''

dan sekarang,tuan punya blog sedang belajar MANAGERIAL ECONOMICS
oohh..killer paper ni...
mau nangis je buat tak dapat2 jawapan...-_-''

nota kira kira: kira2 bila boleh dapat jawapan ni haaaa...?

Wednesday, March 23, 2011

stress out time !

 assalammualaikum.....;)

anda stress ketika ini..?
bagus...
marilah stress bersama saya..-_-''

antara sebab saya stress:

:: sangat banyak esemen walaupun final exam tinggal lagi berapa minggu ::

:: sangat banyak presentation yang kena buat banyak preparation ::

:: banyak dah belajar tapi banyak juga yang kurang faham TERUTAMA managerial economics ::

damn  ! hated it  !

opss...xbaik mengeluh....
alahai...-_-''

apa2 pun...chill sudah...;)

dah nama pun student kan
(ayat nak sedapkan hati)
-_-''


ok pas ni tak nak stress2 dah..nanti sakit perut...
erk  ! ada kena mengena ke??

 ok..final exam tinggal bape minggu je lagi...
jom baca novel dulu...
ala...bukan esok nak final pun kan....?

ok..  !
rasa nak lempang diri sendiri...
dush2..-_-'' 


nota stress: saya sakit otak   !

Tuesday, March 22, 2011

perasaan atau perasan edisi ke 2

assalamualaikum...;)

saya mengalami masalah perasaan...
oohh...
abaikan...-_-''
 berbalik pada tajuk diatas,

perasaan bermaksud : 
kata yang menerangkan maksud perasaan seperti sayang.kasih,rindu,segan,suka dan gembira....
haaaaa...gitu...;)

perasan pula bermaksud : 
perasan mengikut kamus tuan punya blog,
aiyak...  !
xtau..-_-''

ok tak2...contohnya cm ni la kot.
seorang perempuan hang out ngan kawan2 dia,pas tu nampak seorang lelaki kaya yang gagah perkasa...pastu dengan muka x malu,dia cakap kat kawan2 dia,yang lelaki tu adalah kekasihnya...tu la kot maksud perasan...
korang faham tak?

tak???
ok..dush2..-_-'' 

cam ne nak bagi korang faham ni....

ok,xpe2..yang penting definisi perasaan dan perasan tu adalah berbeza sama sekali.

ok tu je la..
ha-ha-ha
;)

nota perasaan: oo..kenapa la ada perasaan macam ni...-_-''
nota perasan:motif buat entry ni?

perasaan atau perasan...

assalamualaikum...;)

lamanya xupdate blog...
mesti korang rindu kan?
*tangan didada mata pandang ke atas*

perasaan atau perasan...
apa yang membezakannya?
MURID2: ejaannya !! 
ok pandai...;)

tapi ada lagi yang membezakan antara perasaan dan perasan.....

oohh..
ok dah xtau nak tulis apa...
cerita ni bakal bersambung esok.... 
;)

nota perasaan:ok esok ada presentation....sebess gilak  ! T___T

Wednesday, March 9, 2011

kenapa nanas a.k.a. nenas?

assalamualaikum...;)


sape kat sini suka makan nanas?

saya...  !!!!!!
oh..rindu gila nak makan nenas...
lama dah xmakan ni....-_-''

dulu kat rumah kalau ayah keluar pekan nak sembahyang jumaat,mesti suruh ayah belikan nenas...
xkira
nak jugak.  !
nenas cicah ngan asam jambu...ummpphh  !
sedap gilak   !  ;)

sampai adik2 yang lain pun dah terikut makan nenas ni...
ayah ngan mak pun terikut juga..
ha-ha-ha

masa tu nak pergi rompin, ada anak kawan ayah kahwin.pastu kat tepi jalan ada orang jual nenas madu....
adehhh...! sedapnya...
pastu ayah cakap.'ngah,nenas madu tu,nanti nak balik ingatkan ayah singgah beli...'
hahahaha...ayah memang best...muah2...;) 

pastu masa nak balik tu tertidur la pulak
xdapat nak ingat kan ayah.tapi ayah ingat sendiri..
ha-ha-ha

ayah beli 20 biji nenas..omaiiiiii..
ayah memang best lah   !  ;) 

kenapa saya suka makan nenas?

sebab banyak kebaikan nenas yang kita tak nampak...contohnya:

  1. buah nenas membantu proses penghadaman dan bertindak menentang bakteria yang menyebabkan perut anda meragam .
  2. ianya mengatasi kekeringan pada bahagian bibir dan kulit muka.
  3. buah ini mampu mengekalkan kesihatan mata yang baik serta membantu melindungi masalah mata berkaitan dengan peningkatan usia. 
  4. Membantu menurunkan berat badan.
  5. nenas juga berkesan untuk menghindari selesema dan meningkatkan sistem imunisasi.
  6. dimakan untuk memulihkan masalah sembelit dan masalah buang air besar yang tidak teratur.
 ok..memang nak makan nenas banyak2 lepas ni...;)


oh nenas..bila dapat makan kau ha   !  -_-'' 

Tuesday, March 8, 2011

dulu.


assalamualaikum...;)

siapa rindu kenangan dulu2..
sila angkat tangan macam saya...!

rindu zaman duduk asrama dulu...
serius RINDU!

dulu mula duduk asrama masa form 1..

mula2 mmg cuak jugak la...
dengan ada orientasi bagai...adehh...!

pastu dengan ada senior2 yang dulu nak pandang muka pun takut...!

masa form 1 serius muka junior2 sume poyo ayam.
hahaha...
jangan marah korang...;) 

ok dah.
ni nak cerita kenangan masa form 6..

rindu jugak  ! 

rindu nak g makan ramai2 kat DEMA(sf for DEWAN MAKAN)

pas makan duk tengok orang main bola.main badminton.bola tampar..bla...bla..bla...

ha..lagi satu rindu nak dengar rusyi panggil dari bilik dia ajak g makan...

KAKNGAAAAAAAAAAAAAHHHHHH...MAKAN JOM  ! 
hahahaha. 

kadang2 tu tertido
sampai nak terkeluar anak tekak dia ajak pergi makan...

Betul x RUSYIDATUL?


nota rindu:sekarang ni selalu update cerita pasal RUSYI..npe ea..rindu barangkali..;)*blushing* 
nota untuk rusyi: ingat rosi lagi x?..hahahaha ;D

Sunday, March 6, 2011

ini kawan saya.

assalamualaikum...

hari ni saya nak perkenalkan kawan saya dari tingkatan 1 sampai sekarang.

nama dia

rusyidatul mat yaacob

pada yang nak berkenalan,klik saja...
dia masih SINGLE.
ha-ha-ha..

saya tak tau malam ni dia sakit apa.

ya..serius dia sakit.

tak percaya...
tengok ni..


ini.


ini lagi..


dan ini lagi...



ha...
betul kan saya cakap dia sakit....

siapa boleh ubatkan,sila angkat tangan macam saya.....

p/s:macam biasa kalau nak tengok dengan lebih jelas.klik pada gambar.,;)
nota like: RUSYIDATUL MAT YAACOB...i rasa macam diva lah u..!

Thursday, March 3, 2011

insomnia.


assalamualaikum....;)

rajinnya saya update blog kan?
angguk sekarang..!
ha..macam tu la..;) 

sebab saya update blog sekarang  : xboleh tidur...ok..bagus kan? 

korang dah tidur ea time2 cam ni?
jap nak tgok jam...
ok...3:15 pagi.

tidur.
memang best..
ada yang suka tidur..pantang je nampak bantal kan...? 
ni ha nak bagi definisi tidur...
ape?ingat tidur ni xde maksud ke?
baca2,jangan malas. 

tidur merupakan aktiviti untuk merehatkan minda..ianya  memberi peluang untuk memudahkan proses membina semula tenaga,meningkatkan sistem imunisasi....bla..bla..bla......
malas..hahaha.

ok dah...berbalik pada tajuk yang kat atas tu ha,,,insomnia....
adakah saya insomnia?
oh tidak3..saya tak boleh tidur ni sebab minum nescafe ok...
nescafe,,,diulang lagi...minum NESCAFE..

dah alang2 tak boleh tidur ni...nak kongsi la sikit  
tanda2 gejala insomnia.:

1)  sukar tidur..macam saya...eh..mana ada..saya tak boleh tidur ni sebab minum nescafe..nak kena ulang lagi ke?
2)  terjaga beberapa kali dan sukar untuk tidur semula.
3)  bangun terlalu awal di waktu pagi.
4)  terasa letih atau mengantuk di waktu siang dan kerap tidur siang.
5)  nak tau lagi pergi la google sendiri..;)

ni faktor2 yang menyebabkan berlakunya insomnia:

1)  tekanan
2)  pergaduhan suami isteri
3) penceraian
4)  kekurangan zat makanan
5)  sakit
6)  faham2 je la ea..malas...google sendiri...;)

ok ni cara mengatasi : 

1)  elakkan minum minuman beralkohol  dan merokok
2) jangan memaksa diri untuk tidur
3)  amalkan mandi guna air suam(amboi...demand lebih ni)
4)  dengar muzik yang boleh menenangkan fikiran.

ok tu je...pada yang dah tidur masa ni....BANGUN!
saya sangat jeles kamu boleh tidur..

Wednesday, March 2, 2011

jenis manusia.


assalamualaikum...;)

hari ni saya nak mengajar kamu tentang jenis manusia.

ok..jenis manusia yang pertama jatuh kepada..
 .
aiyakk!! skema betul ayat..ok tukar2..-_-''

jenis 1: semua betul..

ok,semua nak betul...apa2 pun yang orang lain cakap mesti tak nak terima...mesti nak dia je yang betul padahal memang dah terang lagi bersuluh dia salah...
rasa nak lempang je jenis manusia macam ni....dush..dush..-_-''..
buat apa la nak tegakkan benang yang basah kan...haish..

jenis 2:  suka membangga diri.

ha..ni yang kome xsuka ni...ate die bangga2 diri lak ngan kome...;)
jenis ni kadang2 syok sendiri..
meluat kot orang lain tengok..
kadang2 cerita macam  nak dunia ni dialah yang punya...tapi habuk pun xde.....nah lempang sebijik!!
dush dush..T_T


jenis 3: cakap tak serupa bikin.

ha..ni lagi la kome tak suke...
cakap tak serupa bikin...cakap bukan main lagi macam dialah tau segala galanya.
macam dialah yang paling sempurna sekali kat dunia...ok,ni nak bagi contoh manusia yang cakap tak serupa bikin....

joyah(bukan nama sebenar): eh kau tengok si bedah(bukan nama sebenar) tu.pakai selendang dah sekarang ni...pandai dah dia..culture shock la tu!!hahaha..(gelak jahat punya)
aku xnak lah pakai..macam kelakar je. 
limah(bukan nama sebenar): ala.biasa la..sekarang kan selendang dah jadi trend.biasala tu. 

selang beberapa hari....

si joyah PAKAI SELENDANG JUGAK!!!!
memang cakap xserupa bikin!!!
dush2 lagi...-_-'' 

jenis 4: jaga tepi kain orang.

haaa...kategori ni ramai kot..termasuk la tuan punya blog ni...erk??
hahahaha..mane adalah!!
jaga tepi kain tu perlu bagi sesetengah perkara je la kn.
kalau perkara yang tak penting dan tak mengganggu kehidupan kita,wat xtau je la....
tapi bak kata orang.kalau nak jaga tepi kain orang lain ni.kita kena tengok jugak kain sendiri ade carik ke x....
erk?? macam salah je ayat ni..heheheh
ok siapa suruh gelak?nah..dush dush!! 


ok dah..cerita pasal jenis manusia ni akan bersambung kalau tuan punya blog nak sambung...ok?...;)
  

Tuesday, March 1, 2011

kalau.

assalamualaikum.....;)


lumrah manusia,
xlari dari perkataan kalau...
kn?

apa2 yang disebut,mesti ada perkataan kalau.
tak sah lah KALAU tak disebut.
(haaa...kan dah tertulis kalau tu.....aiyak!!!-_-'' )
macam tak sempurna pula hidup...
erk?? yeke?

ok..ni dia situasi yang mungkin pernah jadi.
situasi ini adalah rekaan semata-mata.
tiada kena mengena dengan yang masih hidup atau yang telah mati....



 lakonan 1

mak  jah:    azri affandi!!!!(nama nak glamour je kan) 
azri affandi:    ye makkkk!!
mj:   ni tolong mak beli ikan sekilo,telur sepapan kat kedai pak deris hensem sangat kat tepi jalan tu.
az:   yela..mana duitnya
mj:   nah ni rm 24.45 sen..jangan lupa tau beli ikan sekilo ngan telur sepapan.
az:   KALAU xcukup mak?

ha..see..kan ada kalau tu. 


lakonan 2

aku sakit:  aku nak ponteng kelas la ari ni...nak ikut aku tak?
padan muka kau: ish..xnak lah aku...KALAU pensyarah ambil tindakan macam mana?


lakonan 3 

daud smart:  aku ingat kan.nak bukak bisnes makanan..jual pisang goreng ke,keropok lekor                     ke..tapi aku takde modal,aku nak kau jadi share partner aku...untung kita kongsi la..kau nak tak?
abu lagi smart: boleh...aku setuju sangat..nanti dah untung,boleh la aku nikah lagi satu,beli kereta besar,rumah banglo kan?kan?kan?.. tapi KALAU rugi macam mana?

(selera nak besar je,risiko takut nak ambik....belum cuba belum tau...;) 

lakonan 4

sitipah tertipu: abang2..KALAU siti jadi bunga? 
leman cute: KALAU siti jadi bunga,abang tunggu siti jadi manusia semula...KALAU tak,abang kawin lain. 



nota kalau: kalau takut dilambung ombak,jangan mandi kat tengah2 laut.....;)