Tuesday, July 17, 2012

Pelajar Dibenarkan Bawa Telefon Ke Sekolah. Bincangkan.

Assalamualaikum.

Wah..wah, tajuk  macam nak jawab kertas 2 bahasa melayu time tingkatan 3 dulu dulu je. Kalau buat soalan macam ni konfem konfem ramai pelajar yang pilih nak jawab soalan ni. :D

Baru baru ni Nody ada dengar sayup sayup angin sepoi bahasa yang pelajar akan dibenarkan bawa telefon ke sekolah. Mesti lepas dengar berita ni  kt tv, ramai pelajar yang senyum senyum sampai terkejang rahang, tak pun nak cover depan mak ayah, masuk bilik terus lompat lompat bintang. kan?

Nody takut je, pelajar pelajar akan salahguna kemudahan yang diberi ni. motif utama boleh bawak telefon adalah atas faktor keselamatan pelajar, tapi adakah pelajar akan menggunakannya dengan betul? Silap silap, cikgu mengajar kat depan, mereka sibuk update status kat twitter "cikgu mengajar sorang-sorang..kikiki :D''.*ketawa bajet comel

Yang bawak telefon canggih manggih tu tak payah cakap la, pelajar sekolah rendah sekarang pun dah mampu pakai BlackBerry. BBM sepanjang masa. Bagi Nody la, nak bawak tu boleh, tapi cikgu cikgu perlu kumpulkan telefon  pelajar pada waktu kelas, dan pulangkan semula bila dah habis kelas.

P/S : 
1) Makin pening cikgu sekarang nak handle pelajar.
2) Cikgu disiplin perlu diperRAMAIkan lagi di sekolah.
3) Makcik kantin boleh buat part time jual topup.
4) Jangan benarkan bawa telefon ke dewan peperiksaan sudahlah
5) Cadangan : Pelajar hanya dibenarkan bawa Nokia 3310 sahaja.

Terima kasih sudi baca :)

10 comments:

  1. Kerjaya guru semakin sukar. Siapa kata kerja cikgu senang kan

    ReplyDelete
  2. takut kes ragut lepas sekolah jek... waktu belajar rasanya memang tak sesuai la...sedangkan di bank or mana2 jumpa doktor pon handphone tidak dibenarkan...

    kemudahan utk call parent rasanya lagi bagus sediakan pondok tepon tepi bilik pengetua gituw..akekkekee

    ReplyDelete
  3. trbaek laa if stdnt dpt bwk fon kan..
    lingkup laa clas nnt.. cikgu ngaja buku kat dpn.. stdnt baca mukabuku kat blkng...

    done follow.. hit me back kwn :)
    http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2012/07/dunia-aku.html

    ReplyDelete
  4. ada baik buruk bawak hp ni. tapi takut yang buruk lebih banyak dari yang baik..

    ReplyDelete
  5. bukan ke cik nody bwk henpon jugak time kat asrama dolu...malu la tu nak ngaku...hihihi(gelak comel jugak):D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikhik..mane ade..henpon pinjam jek tu...kihkih :D

      Delete
  6. bukan ke cik nody bwk henpon jugak time kat asrama dolu...malu la tu nak ngaku...hihihi(gelak comel jugak):D

    ReplyDelete
  7. setuju sgt tuk cadangan no.5 tu.. hehehe. banyak buruk dr baik klu benarkan budak2 ni bawa tepon kat sekolah.

    ReplyDelete
  8. cari penebab tuk sakit kepala.. dan terjumpa blog sweet ni.. so cik mama terus follow sini.. come visit my blog yerr.. ^_<

    ReplyDelete