Wednesday, August 8, 2012

Kali Pertama Temuduga Kerja.

Assalammualaikum...

Ya. Setelah 20 lebih tahun Nody hidup, inilah kali pertama Nody temuduga kerja. Sebelum hari temuduga, nebes tu tak payah cakap la. Makan selera berpinggan pinggan, mandi kalau boleh nak  berjam jam, tidur berdengkur dengkur. HAHA.




Haah, serius Nody gelabah bila fikir esoknya nak temuduga. Fikir nak pakai baju apa, nak cakap apa. biasala, kali pertama. Berpeluh peluh jugakla dok fikir. Kita taktau penemuduga tu macam mana kan. Kalau lelaki, mesti fikir muka garang ke, misai melentik ke, tak pun mata galak ke. Kalau perempuan pulak, mesti fikir, ada anak lelaki tak, hensem ke tak..-.-''


Hehe, berbalik pada tajuk utama, Kali pertama Nody interview, memang dapat banyak pengalaman. Bertutur kena lancar. Baju kena formal. Jalan kena  catwalk. ehh.... tak tak. jalan kena penuh rasa confident.
First interview, banyak assessment, kena jawab 60 soalan kalau Nody tak silap. Soalan tu terbahagi pada, english level, IQ level, matematik, isu semasa, listening pun ada. Nody pun jawab la apa yang Nody tau. Lame dah tinggal jawab jawab soalan ni.

Apa yang nody tengok, interviewer ni kebanyakkannya nak tengok confident level kita je, nak tengok cara kita jawab soalan, eye contact. tak de cakap, aaa errr aaa err, maksudnya tak gagap la. hehe.

kalau rajin nanti nody update tips temuduga kerja tau..:')

Terima kasih sudi baca :)

3 comments:

  1. wahhh..klo 1st time temu duga nody mesti terketar-2 nak jwb soalan kan..klo kte xpena pon nak interview bagai..yg pena interview pon bkan mcm kje office interview kje rasamas..wakaka :D

    ReplyDelete
  2. ada yang interviewer suka physco. confident tu penting! =)

    ReplyDelete
  3. Pengalamn interbiu ni penting...nk2 kalo gov punye....tp kdang2 terpulang pd rezeki gak....hehehe....

    ReplyDelete